Op het GWL terrein staan zo’n 60 hoogstamfruitbomen, zowel appels als peren. Deze worden onderhouden door een vrijwilligersgroep van zo’n 20 mensen. We snoeien de bomen, verzorgen afgebroken takken en plukken het fruit.
Goed snoeien is niet eenvoudig. Om te leren hoe je moet snoeien, kunnen vrijwilligers een cursus ‘Basissnoei’ volgen. Hieronder staat een verslag van een vrijwilliger die op 1 november aan de cursus heeft meegedaan.
Het op de cursus geleerde wordt in de praktijk gebracht tijdens het snoeien in het voorjaar. Dan komt een zeer ervaren snoeier van de POMologische vereniging Noord-Holland ons begeleiden bij het snoeien. Mede dankzij het snoeien staan de meeste van onze bomen er mooi bij.
Helaas worden er nog wel eens takken afgebroken. Vooral als de eerste appels verschijnen, is het voor kinderen erg verleidelijk in de bomen te klimmen om ze te plukken. Omdat het fruit nog niet rijp is, wordt het weggegooid of gebruikt om mee te gooien.
Het is heel erg als bij het klimmen een tak afbreekt, want die groeit niet meer aan. Zo’n beschadiging betekent minder groei, minder fruitopbrengst, en minder genieten van onze mooie bomen. Mocht je dan ook zien dat kinderen in de fruitbomen klimmen, zeg daar wat van. Spreek de kinderen aan op hun verantwoordelijkheid. Zo kunnen we samen blijven genieten van onze mooie fruitbomen.
In september houden de vrijwilligers een plukdag. Wat er dan nog niet is afgevallen of afgehaald, wordt alsnog geplukt. Vorig jaar is de opbrengst uitgedeeld op de autovrije zondag. Dit jaar was de oogst door slecht weer en voortijdig plukken veel lager, dus is het fruit verdeeld onder de aanwezige plukkers (en deels weer doorgegeven aan buren en vrienden). Er zijn weer heel wat appeltaarten gebakken, dat is zeker.
Om de kinderen meer te betrekken bij de fruitbomen op ons terrein, bestaat het idee om ze te laten meehelpen met het plukken in september en daarna samen appelmoes of appeltaart maken. Door al in het voorjaar voorlichting te geven, hopen we het vroegtijdig plukken te voorkomen. Want als je weet dat je door nu niet te plukken straks mag helpen met appeltaarten bakken, dan denk je wel extra na vóór je in een boom klimt.
De uitvoering van dat idee vraagt echter nogal wat organisatie. Wil jij meehelpen als vrijwilliger bij het vormgeven van dit plan, of helpen bij het onderhouden van onze bomen, stuur me dan een e-mail. Tot spreeks.
Michel Floris, blok 12