Het droge, warme weer in juni, juli en augustus is de boosdoener. Daardoor hebben onze fruitbomen veel fruit laten vallen. Op zich is deze ‘vruchtrui’ een natuurlijk proces, dat elk jaar plaatsvindt, maar de hoeveelheid valfruit is dit jaar wel erg groot. Vervolgens hebben de halsbandparkieten en wespen hun dorst gelest aan de resterende appels en peren (natuurlijk kunnen we hen de schuld niet geven, want die droogte veroorzaken we toch echt zelf). Het gevolg: veel lege bomen en weinig nog hangend fruit.
In deze PDF kun je lezen over mijn ervaringen tijdens twee rondes langs de fruitbomen. De foto’s spreken voor zich.
De weinige resterende appels die nu nog hangen, zijn nog niet rijp. Als je ze opensnijdt, zie je dat de pitjes nog wit zijn. Rijpe appels hebben zwarte pitjes. Nog even laten hangen dus, dan zijn ze veel lekkerder.
Of dit jaar de pluk- en bakdag kan doorgaan, is nog niet 100% zeker. Dat hangt er vooral van af hoeveel fruit er half september nog aan de bomen hangt. Meer info volgt.
20 jarig jubileum van onze fruitbomen
Ik heb in mei voorgesteld dit najaar het 20 jarig jubileum van onze fruitbomen te vieren. Na het zien van de foto’s in de PDF is denk ik duidelijk dat daar geen sprake van kan zijn, met zo’n droevige oogst. Gelukkig zijn op mijn oproep enkele prachtige oude foto’s van het planten op 25 maart 1998 binnengekomen.
Op bovenstaande foto worden de appelbomen geplant ten noorden van blok 8. Wat opvalt is hoe kaal de nutstuinen en privétuinen nog zijn, dat er enorme hopen zand liggen op de plek van de toekomstige gracht en dat er een wit bord met niet te lezen tekst bij blok 6 staat. Wie weet wat er op dit bord stond?
Op onderstaande foto worden de appel- en perenbomen geplant ten noorden van blok 15. Wie herkent zichzelf van 20 jaar geleden?
Beide foto’s zijn van René Worm (blok 1). René, bedankt! Heb jij nog foto’s van het snoeien en plukken uit oude jaren, of zelfs van het aanplanten in 1998? Ik ontvang ze graag op michel@gwlfruitbomen.nl.