Ga naar de inhoud
GWL Hoogstamfruitbomen

GWL Hoogstamfruitbomen

Ruim 60 fruitbomen op het GWL terrein in het Westerpark

  • GWL Hoogstamfruitbomen
  • Nieuws
  • Plattegrond en soortenlijst
  • Eerste bomen 25 maart 1998
  • Fruitboom planten
  • In bloesem
  • Snoeien
  • Hoe snoei je?
  • Uitdunnen
  • Mest geven
  • Plukken en bakken
  • Appeltaarten en stoofperen
  • Recepten
  • Valfruit
  • Links naar websites
  • Wil jij helpen?
  • Contact
  • Toggle zoekformulier

Plukploegen de boom in voor appels en peren

Geplaatst op 18 september 20214 juli 2023 Door Michel

“Hoeveel hebben we er al gevangen?” vraagt één van de jongere deelnemers aan de fruitplukdag. De oogst viel wat tegen maar was genoeg voor achttien gerechten variërend van appeltaarten tot stoofpeertjes in wijnsaus. En daar kwamen heel wat mensen op af toen tegen vijf uur de resultaten van een ochtend plukken en een middag bakken werden uitgedeeld. ’s Ochtends zijn vier plukploegen op stap gegaan met ladders en lange stokken met een mesje eraan om de hoog hangende appels te pakken te krijgen. Vorig jaar was de oogst wat minder door het droge voorjaar en hongerige halsbandparkieten, dit jaar kwam het door de late nachtvorst en opnieuw de halsbandparkieten. Ook zijn wildplukkers actief geweest, die zelfs een perenboom hebben beschadigd. Want appels en peren pluk je niet zomaar, vertelt Michel Floris van de fruitbomengroep ’s ochtends. “Als je er bij kunt, moet je de appel draaien tot hij loslaat. Als je gaat trekken, heb je kans dat het vruchtlichaampje meekomt en krijg je de jaren erna geen nieuwe appels op die plek.” Jammer genoeg waren er weinig kinderen om te helpen bij het plukken. Het voordeel: de volwassen vrijwilligers mochten zelf de bomen weer eens in om fruit te plukken.

Na de pluk kijkt een jochie verlangend naar de krat waar een bodempje appels in ligt. “Mag ik er eentje?” Dat mag niet, zo wordt uitgelegd, eerst moet gebakken worden. Dus kreeg iedereen die ging bakken de ingrediënten mee: bloem, boter, suiker en eieren.

Aan het eind van de middag stonden de tafels klaar met de prachtigste creaties erop. Waaronder een mooi geglazuurde appeltaart, een tarte tatin-suikerbom, een vrijwel ongezoete klassieke appeltaart en verschillende bijzondere gerechten met de stoofpeertjes. Het jochie dat eerder al zo graag een appeltje had genomen, probeert alle taarten te proeven. Hij zal – net als de rest van de liefhebbers – met weinig honger zijn thuis gekomen.

Dit verslag is gemaakt door de Redactie van de GWL-Nieuwsbrief. Bedankt daarvoor.

Plukken

Berichtnavigatie

Vorig bericht: Appeltaart op 18 september
Volgend bericht: Verslag pluk en bak dag

Zoeken

Recente berichten

  • en toch was er een oogstfeest! 23 september 2023
  • De theebeker van de oud-voorzitter 1 april 2023
  • Een grote fruitopbrengst is niet het belangrijkste… 1 april 2023
  • Fruitbomen snoeidag met feestelijke start 1 april 2023
  • Taart en ijsjes bij 25 jaar fruitbomengroep 17 september 2022
  • Appeltaart en ijs op 17 september 1 september 2022
  • De nieuwe bomen zijn geplant 22 april 2022
  • Veel nieuwe vrijwilligers bij snoeibeurt 9 april 2022
  • De nieuwe bomen komen er aan 15 februari 2022
  • Basiscursus fruitbomen snoeien 5 februari 2022

Archief

Copyright © 2023 GWL Hoogstamfruitbomen.

Aangedreven door PressBook WordPress thema