Het is halverwege september en er zit geen enkele appel of peer meer in de bomen. Nog sterker: de eerste bloesems, die normaal in het voorjaar komen zijn nu alweer zichtbaar. Wel bloesem, geen fruit. Hoe dat kan legt Ronald Damstra (de nieuwe voorzitter van de GWLHoogstamfruitbomengroep) uit.
In 2017 hebben we ook de appelplukdag moeten annuleren omdat er te weinig oogst was. Dus dit komt vaker voor. Waarom er dit jaar geen fruit meer is, is een beetje gissen, maar de volgende oorzaken spelen mee:
Plaagdieren. In Nederland is de appelbloesemkever in opkomst. Deze legt zijn eitjes in het voorjaar in de bloesems, de larve die daar uitkomt eet het bloemetje op waardoor daar geen appel meer uitkomt. Dit voorjaar is lang koel geweest, daardoor hebben de appels en peren extra lang gebloeid, en heeft de kever ruim de tijd gehad eitjes te leggen. Tot vorig jaar werd deze kever vooral in het zuiden van het land gezien, het is onduidelijk of deze ook het GWL-terrein bereikt heeft.
En als er dan appels zijn komt de volgende plaag eraan: de halsbandparkiet. Deze vrolijke schreeuwers komen in groepen het terrein afstruinen zodra de appels en peren gegroeid zijn. Ze hebben de vervelende eigenschap uit het fruit één of twee hapjes te pikken en dan door te gaan naar de volgende. Fruit dat beschadigd is gaat rotten en de boom laat deze vruchten vallen.
Het weer. Bij langere droge periodes laten fruitbomen het fruit vallen. Dit is omdat ze moeten bezuinigen op watergebruik en het fruit heeft veel vocht nodig. Ook wind kan ervoor zorgen dat het fruit uit de bomen valt. We hebben dit jaar een paar droge periodes in de zomer gehad en zomerstorm Poly heeft flink huisgehouden. Met klimaatwijzigingen zullen er nog vaker droge periodes in de zomer voorkomen en ook zomerstormen zullen er vaker zijn.
De bomen staan niet gunstig op de zon. In een normale boomgaard krijgen de bomen veel zon. Op het GWL terrein staan sommige bomen ten noorden van een gebouw waardoor ze minder zon krijgen. Ook worden andere bomen steeds groter, waardoor ze zon wegnemen voor de relatief kleine appel en perenbomen. En zon is de motor die ervoor zorgt dat het fruit aan de bomen kan groeien.
Appel en perenbomen kennen sowieso ‘beurtjaren’. Het ene jaar geven ze veel appels, het volgende jaar veel minder. Welke van bovenstaande factoren allemaal meegeteld hebben dit jaar kan ik niet zomaar bepalen. Maar feit is: dit jaar geen fruit.
Donatie appels. Gelukkig wil Vera van de Berge van Eerlijk en Heerlijk (zij levert fruit op donderdagen via Boeren & Buren) ons sponsoren met appels uit haar boomgaard. Zo ontstaat er dit jaar een aangepast schema: ’s Morgens hebben een aantal leden van de werkgroep koffie gedronken in het buurthuisje en de pakketjes met appels en bakbenodigdheden klaargemaakt, die door de ‘bakkers’ opgehaald worden.
Compostoogstdag. Maar er was meer te doen deze zaterdag; dit jaar zou het een oogstfeest worden omdat de fruitpluk- en appeltaartdag gecombineerd wordt met de compostoogst-dag. Sinds vorig jaar november is het GWL-terrein één van de locaties van Afval naar Oogst. Bewoners kunnen hun groente- en fruitafval deponeren in de composttrommels bij het Buurthuisje.
Vanwege het regenachtige weer werden beide activiteiten in het Buurthuisje gehouden. De compostino’s (de vrijwilligers van het project) vertelden vanaf 16.00 uur o.a. wat er wel en niet in de composttrommels mag. Verder was er een leerzame quiz over het project en GF (groente&fruit)-afval in Amsterdam.
Over enkele maanden zal de eerste compost klaar zijn. Dit zal onder andere gebruikt worden om het GWL-terrein nog mooier en vruchtbaarder te maken en wellicht draagt het ook bij aan een goede fruitoogst in 2024.
Er zijn al meer dan 90 compost donateurs en leuk weetje: inmiddels is er door de donateurs al 1100 kilo GF-afval ingezameld. Ook meedoen? Meld je dan hier aan.
En dan is er Appeltaart! Om 17:00 uur presenteerden alle bakkers in totaal 14 taarten. Er waren ongeveer 50 mensen die van de taarten hebben genoten, het was een ware proeverij en smulpartij! De meest bijzondere was een appeltaart met brie. Al met al was het toch een zeer geslaagde oogstfeest- & appeltaartdag.