In het ene jaar heb je een geweldige oogst, in het andere jaar is het karig. Lees meer over die wisselende jaren in dit artikel over de Vruchtontwikkeling van appel- en perenbomen (uit De Tuinliefhebber).
Wat ook kan gebeuren: in de zomer vallen veel kleine appeltjes en peertjes op de grond, nog voordat ze rijp zijn. Maak je geen zorgen, dit is een natuurlijk proces. Deze ‘valappeltjes’ zijn vaak nog heel, of ze hebben een klein ‘smetje’. Je kunt dit valfruit, voor zover het nog niet bruin en rot is, naar de kinderboerderij brengen. Ze zijn er blij mee.
Veel leuker is het natuurlijk om er heerlijke aangepaste recepten mee te maken. Belangrijk is de valappels te schillen, en de klokhuizen (witte pitjes) en de (bruine, rotte) valplekjes verwijderen. De goede delen kunnen worden gebruikt (+/- de helft van het totaal) en snij het in kleine stukjes. Het afval kan bij de compost, om weer te hergebruiken voor de grond.
Idee 1: Bulgur met appels (2 personen, lekker bij kip of vis, of als koude salade)
Benodigheden:
4 (zure) valappels, waarvan de goede delen in heel kleine stukjes gesneden
1 klein handje rozijnen of stukjes abrikoos
½ uitje (wit of rood), fijn gesnipperd
schijfje verse gember, zeer fijn gesneden
1 eetlepel olijfolie
½ theelepel kerrie
mespuntje zout
grove of fijne bulgur voor 2 personen
Bereiding:
-doe in een pan met dikke bodem 1 eetlepel olijfolie, en laat langzaam warm worden
-voeg de fijn gesnipperde ui met de gember toe en laat even bakken tot ze glazig zijn
-voeg de appelstukjes toe en laat zachtjes meebakken, daarna de rozijnen of abrikozenstukjes
-strooi de kerrie er overheen, beetje zout en roer alles door elkaar
-voeg koud water toe tot alles net onderstaat, verwarm het en laat het 2 minuten koken
-voeg de bulgur toe en roer goed door
-voeg eventueel nog water toe tot alles net onderstaat
-doe de deksel op de pan, laat 2 minuten koken, zet warmtebron uit, en laat 10 minuten staan.
Idee 2: Appelmoes voor in de yoghurt
Benodigheden:
4 (zure) valappels, waarvan de goede delen in kleine stukjes gesneden
1 klein handje rozijnen of stukjes abrikoos en/of gehakte stukjes hazelnoot
2 theelepels rietsuiker
1 theelepel kaneel
Bereiding:
-steriliseer 1 (jam)potje in kokend water, en zet ze op een schone theedoek
-doe de appelstukjes, rozijnen of stukjes abrikoos en/of hazelnootstukjes in ‘n pan met dikke bodem
-voeg een beetje water toe en zet de warmtebron aan
-doe de deksel op de pan laat het 5 minuten heel zachtjes koken en zacht worden
-roer voorzichtig en voeg de kaneel en suiker toe
-als de appelstukjes zacht zijn, zet de warmtebron uit
-doe de moes in het gesteriliseerde potje, sluit af met de deksel en bewaar (afgekoeld) in de koelkast
-neem steeds een eetlepel van de moes en roer het door je yoghurt, (haver)vlokken of muesli.
Idee 3: Appel Chutney
Voor een goed recept van Appel Chutney: https://dailygreenspiration.nl/recept-appelchutney-valappels/
Op deze website staan nog meer heerlijke recepten.